2012. június 25., hétfő

Napozás szabályai

Itt a jó idő már egy ideje. Vége a tanulásnak, az iskolának, így most már tényleg van lehetőségünk arra, hogy kimenjünk a strandra egy jót fürdeni és lazulni. Ezzel pedig együtt jár,hogy akarva-akaratlanul is le tudunk égni a napon. Persze mindenki szép csoki barna színt szeretne, de ez nem megy olyan könnyen. 
Hoztam nektek, most pár tippet, hogyan is érdemes kimennünk a napra.
Úgy gondolom, érdemes ezeket megfogadni, hiszen súlyos hatásai lehetnek annak, ha sokáig felelőtlenül süttetjük magunkat a napon.


1.Ismerd meg bőrtípusodat és védekezz megfelelően. Mindenki, fototípusától függetlenül, legyen óvatos az első néhány alkalommal. Hagyd bőrödet fokozatosan hozzászokni a napsütéshez! 

2. Ne tartózkodj a napon délelőtt 11 és délután 3 óra között. A Nap sugarai gyengébbek kora reggel, és késő délután. 

3. Használj fototípusának és a napsütés erejének megfelelő fényvédő krémet. Minél világosabb a bőröd színe, annál lassabban növeld a napozással töltött időt. 

4. Különösen óvd gyermekeidet. Győződj meg arról, viselnek-e kalapot, világos színű pólót és napszemüveget. A kisebb gyermekek fokozottabban igénylik a fényvédőkrém rendszeres használatát minden olyan testrészükön, amely ki van téve a napsugárzásnak. A csecsemőket teljes mértékben óvjuk a naptól - bőrük nagyon érzékeny! 

5. Edzés és sportolás közben is használjunk fényvédőszert, és ismételd meg a felvitelt. Az izzadtság hatására a fényvédőkrém leválik a bőrről! 

6. Tartózkodjunk a napsugarakat visszaverő felületektől - vagy növeld a fényvédelmet. A hó, a jég, a homok, a beton mind növelik az UV sugarak hatását. Az UV sugarak többsége a vízen is áthalad. Ez olyan tény, amelyre érdemes emlékezni fürdőzés előtt... 

7. Az önbarnító krémek nagyszerű kozmetikai termékek, ugyanakkor egyáltalán nem biztosítanak fényvédelmet! Az általuk elért "barnaság" nem állítja meg az UV sugarakat. 

8. Tartózkodj teljes mértékben a naptól, ha olyan orvosságot szedsz, mely fényérzékenységet kiváltó összetevőt tartalmaz (a biztonság kedvéért kérdezd meg erről az orvosodat). 

9. Ha leégünk - különösen, ha hólyagos égésről van szó -, késedelem nélkül keressünk fel egy orvost. Egy ilyen komoly bőrsérülés orvosi felügyeletet igényel. 

10. Győződjünk meg arról, hogy fényvédő krémed UVA, és UVB szűrőt is tartalmaz. Az UVA sugarak nem "égetik" a bőrt, de a mélyebb rétegekbe hatolva jelentős károkat okoznak. Az UVB sugarak - melyek dél körül a legerősebbek - felelnek a leégésért.

11. Évente ellenőriztessük bőrünk szakemberrel (különösen a világos bőrűek, és akiknek sok anyajegyük, szeplőjük van).

12. Legalább fél órával napozás előtt kenjük be magunkat, és ismételjük rendszeresen a krémezést, főleg akkor, ha közben víz is érte a bőrünket.

13. Napozás előtt együnk sok paradicsomot és sárgarépát. Barnaságunk így tartósabb lesz, és kevesebb napfény is elég a hőn áhított szín eléréséhez.

14. Napozás előtt alaposan radírozzuk le a bőrünk egész testünkön, így sokkal üdébbnek tűnik majd bőrünk, és szebben fog a nap is.

15. Mindig viseljünk jó minőségű napszemüveget és kalapot, kendőt, vagy napellenzőt.

16. Inkább többször keveset, mint egyszerre sokat tartózkodjunk a napon.

17. Felejtsük el a szolibérletet! Ha mégis szoláriumozunk, 5 percnél többet sose töltsünk több időt a kapszulában!

18. Napozás után mindig zuhanyozzunk le tiszta vízzel, és kenjük be a testünk tápláló bőrápoló szerekkel.

19. Igyunk rengeteg vizet!


Idei élményem: 
Voltunk kinn strandon még múlt héten csütörtökön. Semmi naptejet nem használtam, 10től 16ig kinn voltunk. Este alig tudtam aludni úgy leégtem. Tegnap volt az első este, hogy tudtam rendesen aludni és nem kellett rá odafigyelnem, hogy hogyan fekszem. A melltartó viselete kínszenvedés, az öltözés szintén. Lassan leválik már az egész bőr a testemről - hámlok mint a fene és nagyon nem élvezem,mert szerintem csúnya. Ráadásul attól félek, hogy a színem se marad meg, pedig már bebarnult a pirosságom.
Holnap megyünk ki délután röpizni, holnap után pedig ismét strand. Azt hiszem most jobban oda fogok figyelni...

1 megjegyzés:

  1. jól összeszedted és nem is tudtam, hogy ha paradicsomot eszel akkor jobban fog a nap! :) ezen a mondaton viszont "A hó, a jég, a homok, a beton mind növelik az UV sugarak hatását." kiakadtam. ennyi erővel ne menjünk ki a házból se, mert kb. minden visszaveri a fényt >____>

    VálaszTörlés