2012. június 5., kedd

Szőrtelenítés

Nagyon sokféle módszer van ma már, arra, hogy a nemkívánatos szőrt eltávolítsuk a testünkről. Mindegyiknek persze előnye és hátránya is (bár ez mindenre igaz).

Borotválás
A legegyszerűbb módszer a borotválás. Vannak kifejezetten nőknek való borotvák, borotvazselék, borotvahabok. A módszer teljesen fájdalommentes, pár perc alatt elkészülünk, de sajnos az eredmény nem túl tartós – egyéntől függően 1-4 naponta újra meg kell ismételni és emellett a szőrszálak idővel erősebbek, sötétebbek is lesznek. Ha mégis a borotválást választod, ügyelj, hogy a kényes részeken – térd, térdhajlat, boka – meg ne vágd magad! A legjobb, ha a zuhanyozás végére hagyod a műveletet, mert addigra puhább lesz a bőröd.  

Szőrtelenítő krémek, habok
Szintén egyszerű, de egy kicsivel lassabb módszer, aminek a hatása szintén csak 1-4 napi tart, bár egyes krémek a bőrfelszín alatt 1mm-el is eltávolítják a szőrt, így a hatás pár nappal tartósabb lehet.
Szőrtelenítő krémek használata előtt végezz érzékenységi próbát egy kisebb bőrfelületen, mert a bennük található vegyi anyagok allergiás reakciót okozhatnak. 
Erős szőrszálak esetében előfordulhat, hogy a csomagoláson jelzett idő alatt nem válik le az összes szőrszál, de ebben az esetben se hagyd az előírtnál tovább a bőrödön, mert ez kiütéseket, viszketést okozhat. Csak lábon alkalmazhatóak.


Hideg- és meleg gyanta
Manapság már nem kell kozmetikushoz menni, ha gyantáztatni szeretnénk, nyugodtan elvégezhetjük mi magunk otthon is. Mára már elavulta lábosban melegítendő gyanta, amivel könnyen megégethettük magunkat. Helyette görgőfejes patronokat vehetünk amiket mikróban vagy gyantamelegítő készülékekben melegíthetünk a kellő hőfokra.
Kaphatóak ezen kívül hideg gyantacsíkok, amikkel nincs semmi más dolgunk, mint a bőrre simítani és lerántani. 
A gyantázás egyéntől függően fájdalmas lehet, van aki nem bírja elviselni és inkább lemond róla, de van akinek arcizma sem rándul közben. Ügyelni kell arra, hogy a láb érzékeny részein – boka, térdhajlat- illetve az érzékenyebb testrészeken megfelelően megfeszítsük a bőrt, mielőtt letépnénk a gyantacsíkot, különben megránthatjuk a bőrt is, ami csúnya véraláfutást okozhat.
A gyantázás előnye, hogy s szőrszálakat akár több hétre is eltávolítja, hiszen tövestől tépi ki azokat, illetve a szőrszálak a rendszeres kitépéstől meggyengülnek és akár meg is ritkulhatnak. Hátránya az esetleges fájdalmon kívül, hogy az újra kinövő szőrszálak benőhetnek a bőr alá, fájdalmas gyulladásokat, pattanásokat okozva.

Epilálás
Aránylag lassú módszer, bár bele lehet tanulni. Hatása a gyantázáséhoz hasonlóan több hét lehet. Elsősorban lábra ajánlott, de kaphatóak ma már speciális epiláló fejek, amikkel az érzékenyebb testrészek is könnyen szőrteleníthetőek. Hasonlóan fájdalmas mint a gyantázás, de ez is egyéntől függő. Az újabb típusú gépek többségéhez különböző görgőfejeket, jégakkukat és egyéb, a fájdalom csökkentését célzó módszereket fejlesztettek ki azoknak, akik nehezebben tűrik a fájdalmat.
Az epilátor görgőit használat után ajánlatos alkohollal letisztítani. Csak száraz bőrön alkalmazd!

Elektromos epiláció
Végleges szőrtelenítési módszer, de igen fájdalmas és lassú. Lényegében egy tűvel gyenge áramot vezetnek a bőr mélyére, amit minden egyes szőrszállal meg kell ismételni. Az első kezelés alkalmával a szőr kb. 75%-a fog eltűnni, a többire egy újabb kezelés vár. Ezt az eljárást főleg az arcon található szőrszálak eltávolítására használják, lábon igen hosszadalmas procedúra lenne, az érzékenyebb testrészek pedig nem bírnak ki ennyi fájdalmat.

Villanófényes szőrtelenítés
Ez a módszer már fájdalommentes és tartós is, de elég hosszadalmas. 
Az IPL (Intense Pulsed Light) az épp növekedési (anagen) fázisban lévő szőrszálakat képes eltüntetni, de mivel nem minden szőrszál van egyszerre ebben a fázisban, így a kezelést többször is meg kell ismételni. A kezelés alatt kellemetlen hőhatás érheti a bőrt, amit különböző módszerekkel igyekeznek csökkenteni – hideg levegő, jégzselé, stb.

Hasznos tippek:
     - Borotvát sose használj száraz bőrön. Mindig használj valamilyen habot vagy krémet.
    - Soha ne használd más borotváját, és soha ne add kölcsön a tiéd, ez könnyen fertőzéseket okozhat.
      - Szőrtelenítés után használj nyugtató krémet
      - Közvetlenül szőrtelenítés után soha ne napozz vagy szoláriumozz.

Saját tapasztalatok
borotva valóban gyors és egyszerű megoldás,de hosszú távon a szőr csak sűrűbb és több lesz.
Az epilátort én nagyon szeretem. A lábamon használom. Most már kb 10-15perc alatt kész is vagyok vele. Több hétig is sima marad a lábam, hosszú távon pedig nagyon előnyös,hiszen sokkal ritkábban nőnek a szőrszálak és azok is világosak, na meg persze nem is szúrnak. Az első pár alkalommal kissé fájdalmas és a következő napon piros pöttyös lesz az egész láb, de ez el fog múlni. Ajánlatos olyan napon epilálni, mikor tudod, hogy másnap nemmész sehova. 
Minden fajta szőrtelenítés után pedig használj krémet! A testápoló nyugtatja és hidratálja a bőrt és a kiszáradástól is véd.

2 megjegyzés:

  1. Én epilláltam a lábam jó ideig, csak az első alkalom volt fájdalmas, utána soha többé, viszont kb. tavaly nyáron elkezdtek benőni a szálak :S mivel hiába szedegettem ki óvatosan, akkor is meglátszott, ezért átváltottam borotvára. Gyorsabb, nagyon sima az eredmény, nem is marad piros pöttyös, nem is sűrűbb vagy erősebb. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem is be szokott nőni. olyankor egy tűvel kipiszkálom, utána meg csipesszel kiszedem. egy kicsit piros lesz pár percig, és ennyi. nálam bevált.

      Törlés